Ervaringen meten met de PEM

Aan de slag met de PEM. Hoe kun je meedoen, wat levert het op en welke informatie is beschikbaar.

Wat is de PEM?

PEM staat voor Patiëntervaringsmonitor. De methodiek van de PEM is ontwikkeld door het Engelse Picker Institute. Deze internationale vragenlijst is door de Nederlandse academische centra vertaald naar en gevalideerd voor de Nederlandse setting.

Er zijn meerdere vragenlijsten beschikbaar, voor bezoek aan de polikliniek of opname in het ziekenhuis, voor volwassenen en kinderen. Je kunt de PEM eenmalig uitzetten (een puntmeting) of gebruiken voor continu meten.

Some alt text goes here

Vergelijk je resultaten

De PEM bestaat uit een vaste vragenlijst. Benchmarken is hierdoor eenvoudig. De NVZ stelt – kosteloos - landelijke benchmarkinformatie beschikbaar voor deelnemende instellingen. 

De vaste vragenlijst wordt jaarlijks verder ontwikkeld op basis van input van de deelnemende instellingen. De vragenlijst kan optioneel worden aangevuld met eigen vragen, die specifiek van toepassing zijn voor de eigen instelling.

Some alt text goes here

Handboek PEM

Wil je meer weten over de opbouw van de vragenlijsten? Heb je vragen over de mogelijkheden, of het gebruik? Bekijk het online handboek dat de NVZ heeft opgesteld voor de PEM.

Let op: Het handboek is alleen beschikbaar voor NVZ-leden.

Some alt text goes here

Veelgestelde vragen PEM

Hoe kan ik deelnemen?

Geef je belangstelling door aan de NVZ via pem@nvz-ziekenhuizen.nl. Dan ontvang je het handboek, en een overzicht van de kosten als je deelneemt aan de PEM via met meetbureau Expoints. We geven je contactgegevens door aan Expoints; vervolgens sluit je zelf het contract af met Expoints.

Het is ook mogelijk om de vragenlijst via je eigen systeem of een ander meetbureau uit te zetten. Neem contact op met de NVZ via pem@nvz-ziekenhuizen.nl hoe je jouw antwoorden kan aanleveren voor de landelijke benchmark.

Wat zijn de kosten?

De NVZ heeft prijsafspraken gemaakt met het meetbureau Expoints. Je kunt een prijslijst opvragen via pem@nvz-ziekenhuizen.nl. De NVZ verzorgt de landelijke benchmark; de benchmark is daarom kosteloos beschikbaar voor deelnemende NVZ-leden.

Kan ik ook eenmalig meten?

Het is mogelijk om de PEM eenmalig uit te zetten (een puntmeting). Je kunt met een puntmeting gebruik maken van de benchmark.

Het is ook mogelijk om de PEM in te zetten voor continumeting. Alle patiënten ontvangen dan standaard een vragenlijst, kort nadat ze in het ziekenhuis zijn geweest. Continumeting geeft de meest betrouwbare resultaten.

Kan ik de PEM-vragen aanpassen?

De PEM-vragenlijst is standaard, en kan niet worden aangepast. Jaarlijks bekijken leden van de NFU en de NVZ of de generieke vragen aanpassing behoeven.

Maak je gebruik van de PEM als continumeetinstrument? Dan is het mogelijk om extra vragen toe te voegen aan de PEM-vragenlijst. Op deze manier integreer je de standaardvragen met je eigen instellingsspecifieke vragen.

Kan ik de PEM-vragen meten met mijn eigen systeem?

Ja, het is mogelijk om de PEM-vragen te meten met een eigen systeem, of via een meetbureau naar keuze. NVZ-leden kunnen de vragenlijst opvragen via pem@nvz-ziekenhuizen.nl. Let wel op zorgvuldige aanlevering van de gegevens voor de landelijke benchmark. Voor een betrouwbare benchmark is het noodzakelijk dat alle vragen op gelijke wijze zijn uitgevraagd en worden gewaardeerd.

Wanneer kan ik deelnemen?

Je kunt ieder kwartaal meedoen met de puntmeting, en zo je gegevens benchmarken met andere zorginstellingen. De deadline voor deelname aan Q2 lag op 11 maart. Je kunt nog wel deelnemen aan Q3. Geef je belangstelling door aan pem@nvz-ziekenhuizen.nl. 

Starten met continumeten kan uiteraard altijd. Je maakt dan doorlopend gebruik van de PEM, en krijgt ieder kwartaal inzicht in de benchmark.

PEM op NVZ Kennisnet

Wil je de PEM ook gebruiken in jouw instelling? Of maak je al gebruik van de PEM, en heb je nog (praktische) vragen? Meld je aan voor de werkgroep PEM op het NVZ Kennisnet.