Wat is samen beslissen (en wat is het niet)?
Wat is nou precies samen beslissen? Willen patiënten dit eigenlijk wel? En kost het niet heel veel tijd? Haske van Veenendaal bespreekt in een minigastcollege de definitie van samen beslissen, en gaat hierbij dieper in op de feiten en fabels. Ook vertelt hij ons meer over hoe je aan de slag kunt met implementatie.
Samen beslissen in de praktijk
Hoe breng je samen beslissen in de praktijk? Welke stappen kun je zetten? Wat werkt, en wat werkt juist niet? Met het project Samen beslissen in de praktijk verzamelen we een databank met praktijkvoorbeelden zodat we kennis en ervaring met elkaar kunnen delen. Ook organiseren we regelmatig intervisiebijeenkomsten.
Wil je meer inspiratie? En op de hoogte blijven van nieuwe praktijkvoorbeelden en andere ontwikkelingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief samen beslissen.
Campagne Samen beslissen
Samen beslissen klinkt logisch, maar welke vragen stél je dan aan elkaar? De landelijke campagne Samen beslissen stimuleert patiënten en zorgverleners om met elkaar het goede gesprek aan te gaan, aan de hand van eenvoudige vragen. De campagne loopt tot eind 2022, en is overal in Nederland te zien. Ziekenhuizen en categorale instellingen kunnen ook zelf gebruik maken van de campagne.

Kennisbank Samen beslissen
Het begrip Samen beslissen is niet nieuw in Nederland, maar kreeg met de studie van de groep van Anne Stiggelbout in 2015 een boost. Welke wetenschappelijke artikelen zijn er, en waar kan je ze vinden? We hebben een overzicht gemaakt van enkele relevante wetenschappelijke artikelen op het gebied van samen beslissen.

Toolkit Samen Beslissen bijeenkomsten patiënten
Wil jij vanuit jouw zorgorganisatie of patiëntenorganisatie patiënten (en naasten) versterken in Samen Beslissen? Organiseer met deze toolkit (een onderdeel van) een bijeenkomst over Samen Beslissen. De 5 producten zijn direct bruikbaar voor fysieke en digitale bijeenkomsten én gemakkelijk op maat te maken voor je doelgroep. Ga bijvoorbeeld in gesprek over één van de 6 films met ervaringen en tips van patiënten.

Toolkit Gezondheidsvaardigheden
Deze toolkit is speciaal gemaakt voor zorgverleners. In deze toolkit vind je de meest gestelde vragen over gezondheidsvaardigheden van patiënten.
Ben je een medewerker in een ziekenhuis maar geen zorgverlener? Dan vind je meer informatie op de website van Pharos.

Leerplein Samen beslissen
Heb je vragen over samen beslissen? Of heb je goede tips om te delen? Meld je aan voor het Leerplein Samen beslissen op het NVZ Kennisnet! Op het leerplein kom je in contact met meer dan 300 collega's - binnen en buiten de NVZ - die werken aan samen beslissen.
